pondělí 24. dubna 2017

Úspěch se měří kvalitou života

Lidé o mně tvrdí, že jsem úspěšná. Myslí tím především peníze a obchod, který mi opravdu jde. Já vidím úspěch jako 4 nádoby na čistou vodu. Jsou skleněné a blízko u sebe. Úspěch měřím na vyrovnané hladiny.



První nádoba je zdraví. Pokud jsem unavená, nebo si třeba ukopnu malíček, nemám upravené vlasy, mám hlad a nedodržuju pitný režim, klesá mi hladina v první nádobě. Druhá nádoba je rodina, mazlíčci a životní partner. Pokud všichni nejsme dost spolu a nebo jsme dokonce mrzutí, tak to vytéká z druhé nádoby.

Peníze jsou třetí nádoba. Neustále ve střehu, o krok napřed jako lvice a všichni včetně finančáku sledují, jak to vedu. Oni vidí čísla. Jsem přesvědčená, že stačí jedna postel i střecha nad hlavou, kvalitní jídlo a čisté oblečení. To mi pomáhá tvořit rezervy a jelikož se daří, tak ze dvou nožiček dělám stonožku. To pak občas jedna či dvě nožičky upadnou. Někdy něco nevyjde a když tato nádoba odtéká, musí to mít smysl.



Pračka má právo se porouchat a auto může ztratit dech. To se prostě občas stane, že odtéká. Zde mi pomáhá sebedisciplína. Utratit jen to, co potřebují ostatní nádoby, aby se hladina vyrovnala. Koupit se dá dovolená, ovoce, někdy i kaviár a čerstvý kokos, taky kočkám škrabadlo a nové komody. Ale opravdu ještě nepotřebuji nové auto. To by se nádoba číslo 3 mohla zakývat. Prostě je třeba mít rovnováhu.

Čtvrtá nádoba jsem já. Jako dítě jsem si myslela, že sebeláska je sobectví. Žila jsem životem pro ostatní a málem se vzdala sebe sama. Udržovat nádoby v rovnováze mi pomáhá ta čtvrtá. Je na ní nápis „Jsem šťastná“. Tato nádoba si bere vodu ze všech předchozích. Trošku z každé, aby to dorovnala. Když je moc práce, někdy až pláču vyčerpáním. Trochu uberu z „úspěchu“ a vezmu si energii od partnera i mazlíčků a rychle se podívám na nádobu se zdravím. Často si pak sjednám rovnováhu i za cenu, která se měří penězi.



Někteří to neděláte. Jedna nádoba vám přetéká a druhá je prázdná. Třeba workoholici berou ze zdraví a z rodiny a svou nádobu štěstí někam zašantročili. Jiní žijí pro rodinu a často nemají dost v ostatních nádobách. Mohou trpět i nedostatkem. A když jim nádoba rodiny praskne (děti vyrostou, partner změní priority, nebo nejde rychle najít práce), tak je to odfoukne jako pampelišku a někdy trvá dlouho, než se semínko znova uchytí.



Čtyři nádoby ctím a už jsem je všechny měla někdy prázdné. Práce už mi vzala zdraví. Partner mi přerušil tok financí rozvodem a z velké rodiny jsem měla malou. Svou šťastnou nádobu jsem našla po mnoha letech a měla jsem štěstí, že se moje odfouknuté semínko pampelišky dostalo na úrodnou a pevnou půdu.

Už chápu rovnováhu 4 nádob a tvrdím, že úspěch se měří kvalitou života. Jste šťastní? Buďte šťastní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, pokud se se mnou podělíte o váš názor, přispějete svou zkušeností, nebo mi jen zanecháte pár slov.