čtvrtek 13. dubna 2017

Důvěra je velká věc

To slovo je honosné a je tak cenné, jak si ceníme sami sebe. Jsem přítelem pro mnoho lidí a některé teprve v životě potkám. A důvěru považuji za největší cennost přátelství i partnerství mezi mužem a ženou.



To, co dokáži udělat pro přátele, musí být jednostranné a nepodmíněné. Pak, potkají-li se dvě jednosměrky, mohou vzniknout vztahy na celý život. Nikdo není povinen být druhému přítelem. Důvěru i přátelství nelze vynutit. Buď je a pak je zrcadlena i vám. Nebo nejsme-li sami důvěryhodní, ani důvěru nezažíváme doopravdy.


Vždy jsem tušila, že se smí měnit názor. Když přibývají zkušenosti, mění se i priority i pohled na stejnou věc. Ráda bych sdělila o důvěře, že věřím, že jsem důvěryhodná. A že mám kolem sebe několik svobodných a opravdových přátel.



Občas něco nedopadne, ale to už je život. Důležité věci stavím především na sobě a pomáhám tam, kde to cítím. Nemohu si však – a ani to nechci – uvázat přítele tím, že mu pomohu. On je třeba zase oporou jiným lidem, a to je o těch jednosměrkách. Je to skvělé, když se dvě potkají.


Začít přátelství sám se sebou je ten nejlepší trénink. Totiž vyslovit důvěru sobě je nejdůležitější. Nesu si mnoho vlastních i cizích tajemství a vím, jak je to těžké a zodpovědné. Věřím si, že dokážu žít upřímný život a tím pádem jsem dobrým přítelem.


Mám velkou myšlenku. Ano, důvěra je velká věc hodná velké myšlenky.
Váš přítel Romana


3 komentáře:

  1. Ahoj, Romčo. Píšeš-li "Důležité věci stavím především na sobě a pomáhám tam, kde to cítím.", pak úvaha:
    Pomáháš-li někomu důvěrou, pak je to pomoc zřejmě vždy a pozitivní.
    Pomáháš-li i konkrétně, jak víš, že dotyčnému pomáháš tak, že je to pro něj daná pomoc to nejlepší? Aneb: že tvou pomoc někomu zvolíš dle své nátury, svého cítění, svého pohledu na věc... i když každý je jiný.
    Nepředpokládám totiž, že pomoc někomu provádíš bez svého uvážení nad věcí.
    Lukáš Cyrankowski

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždy dělám to nejlepší, co zrovna umím a na nevyžádanou pomoc mám už vysokoškolský titul a beru to zodpovědně...

      Vymazat
    2. To nejlepší, co umíme, a zodpovědně... o tom žádná, Romčo.
      Jen člověk neví, jestli je to pro toho, komu pomáháme, to, co nejvíc potřebuje, co mu pomůže, co ho nasměruje správným směrem.
      Hezké Velikonoce. Lukáš

      Vymazat

Budu moc ráda, pokud se se mnou podělíte o váš názor, přispějete svou zkušeností, nebo mi jen zanecháte pár slov.