pátek 4. srpna 2017

Peču čtyřikrát do roka

Vždycky je to stejný. Chci udělat takzvaný hrnkový koláč. A pak to takto dopadá... Rozpálím troubu, vyšlehám 2-3 vejce a přidám hrnek mletého cukru. Přidám 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, hrnek mléka a půl hrníčku oleje - olivového nebo kokosového, však víte.



Smíchat, míchat a míchat. A samozřejmě začneme s ochutnáváním těsta. Asi jo, ještě jednu lžičku, ještě si trochu líznu, ještě jednou, hmmmm, asi je to dobrý. Jo.

Vezmu plech menší než obvykle, vymažu ho, vysypu moukou a těsto do něj naliju. A vylížu celou mísu, až mám boule za ušima. Decentně naskládám ovoce do ornamentů. Jahody, jabka, borůvky, mandarinky... Cokoliv.



Vytvořím posypku - mouka, cukr, máslo. Tu samozřejmě musím taky ochutnat. Mňam. A ještě jednou. To by šlo.

Pak je buchta přede mnou asi 35 - 45 minut v bezpečí. V troubě peču nejdřív na moc a pak na málo. Potom ji okukuju zakrytou utěrkou. Aby v klidu vychladla. A pak to přijde. Ochutnávám aspoň čtyřikrát, a pak ji schovám do trouby. A hned ji zase vytáhnu a zarovnám na čtvereček. A zpět schovat do trouby.



Rychle si vzpomenu na syna a odkrojím dva "velké" čtverce na snídani. Načež vznikne díra uprostřed plechu. Je třeba z ní odstranit drobky a jemně zarovnat okraje řezů. Zarovnávám, zarovnávám a zarovnávám... A najednou umývám prázdný plech od snězené buchty. To mi ale hezky voní byt po pečení... :)

Pečete taky?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, pokud se se mnou podělíte o váš názor, přispějete svou zkušeností, nebo mi jen zanecháte pár slov.